Onlangs vierde voormalig advocaat Dion Bartels zijn verjaardag en zijn comeback. Vier jaar na zijn schorsing als advocaat en het faillissement van zijn kantoor, opereert de 54-jarige nu als juridisch adviseur.

 

Laten we vijf jaar terug in de tijd gaan, waar ging het mis?

‘De nekslag is de beslaglegging geweest op alle activa door Homburg Invest. De diepere reden zit ’m vooral in dat ik onvoldoende heb geluisterd naar mijn adviseurs, collega’s en klanten, die al langer riepen dat ik publicitair moest dimmen en doseren en dat ik vaker nee moest zeggen tegen nieuwe zaken.’

 

Waarom heeft u dat dan niet gedaan?

‘Mijn ego, maar ook de flow waarin ik zat als belangenbehartiger van gedupeerde beleggers van investeringsfondsen als Palm Invest, Easy Life, Partrust Beheer en later, Homburg Invest. Je gaat door, omdat je niet anders meer wilt en kunt. In de hitte van de strijd heb ik toen mijn hand overspeelt, heb ik bijvoorbeeld uitspraken gedaan over Richard Homburg die ik destijds niet kon waarmaken.’

 

En dus besloot de Orde van Advocaten u in oktober 2009 te schorsen, omdat u de gedragsregels had overtreden.

‘Ik had over de rug van mijn tegenstander de publiciteit gezocht. Dat kan en mag niet. Vervolgens ging één van mijn werkmaatschappijen failliet en zat er een vette stempel op mijn kop. En dan gaat het ineens snel bergafwaarts, ook met de business.’

 

Op 24 november 2009 werd uw advocatenkantoor failliet verklaart. U moest zelfs uw woning uit, uw auto inleveren en ging bij een meubelbedrijf als verkoper aan de slag…

‘Ja, omdat ik als VVD’er vind dat je moet werken voor je centen, solliciteerde ik bij Seats and Sofa’s. Ik voelde mij daar niet te goed voor en heb het met plezier en succes gedaan. Tegelijkertijd kreeg ik vanuit onverwachte hoek ondersteuning, vaak ook heel concreet, bijvoorbeeld van mijn Volvo-dealer. Toen ik mijn auto bij hen kwam inleveren, stond er een ander exemplaar voor mij klaar, als dank omdat ik 28 jaar lang mijn nota’s altijd op tijd had betaald. Op de markt kreeg ik een kerstboom mee, omdat de verkoper “ook de kranten las”. Het zijn zomaar wat voorbeelden die mij hebben gesterkt in de overtuiging dat deze gitzwarte periode ook lichtpuntjes kent en slechts tijdelijk zou zijn.‘

 

Want deze jaren waren gitzwart?

‘Ja, ook omdat mensen zonder feitenkennis, een oordeel over je gaan vellen. Neem de UOS, van hen kreeg ik al snel het dringende verzoek mijn lidmaatschap op te zeggen. Zonder echte reden. Terwijl ik daar 8 jaar bestuurslid van ben geweest en meer leden heb aangedragen dan menig ander. Dat deed pijn, verschrikkelijke pijn. ‘

 

Toch zette u door, vond u de weg omhoog met het geven van lezingen, met het schrijven van een boek over PalmInvest en met het starten van een praktijk als juridisch adviseur. En nu wilt u ook terug in de advocatuur?

‘Ja, ik wil dat de schorsing opgeheven wordt. Niet omdat ik zo nodig achteraf gelijk wil hebben, maar omdat ik recht heb op sociale rehabilitatie. Als advocaat, maar ook als mens. Voor mijn kinderen, en voor mij. Daarbij heb ik geen wilde plannen meer voor een grote praktijk, als ZZP’er voel ik mij op mijn plaats. Het tijdstip waarop ik mijn verzoek bij de Orde van Advocaten ga indienen, is nog onbekend. Mijn adviseur raadde mij aan te wachten tot na de uitspraak tegen Bram Moszkowitz. Dat vond ik een erg slimme opmerking. En je ziet, Bartels luistert nu wel.’