Over Mart

IMG_1170Volgens mij draait het leven vooral om doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Meestal gaan die twee samen, bij mij in ieder geval wel. Ik haal mijn plezier vooral uit inspirerende gesprekken en spontane ontmoetingen, maar ook uit romantische films, openhartige interviews en uit sportieve hoogtepunten. Daarbij is een vaste werksfeer met een reguliere baan, terugkerende werkzaamheden en courante werktijden niets voor mij. Dat wist ik eigenlijk al, toen ik als free lance journalist op 24-jarige leeftijd de wereld in trok. Ik wilde het zelf ontdekken, zelf erachter komen welke vragen ik tijdens een interview moest stellen, hoe je een artikel moest schrijven en hoe je een deadline voorbleef. Na veel vallen en opstaan is mij dat gelukt en heb ik geweldige opdrachtgevers gehad, zoals diverse kranten en magazines (o.a. HP/de Tijd, VI en MAN). Op mijn 35e maakte ik de switch naar het bedrijfsleven. Daar begon ik vooral commerciele teksten te schrijven (mailings, nieuwsbrieven, columns, etc.).

Weer 5 jaar later, startte ik met het geven van trainingen. Aanvankelijk uitsluitend over schrijven, later ook over presenteren en over gesprekstechnieken. Mijn ervaring als acteur helpt mij hierbij, net als mijn oefenstof, die rechtstreeks uit mijn eigen praktijk komt. Daarbij is mijn aanpak en uitvoering “anders dan anders”, hoor ik altijd. Ik werk bij voorkeur zonder ingewikkelde modellen en theorietjes. ┬áBij mij draait alles om de praktijk en dus oefenen we veel. Daar leer je van, zeker als dat gebeurt in een omgeving waar humor de boventoon voert. Want zonder een vette lach houdt alles al gauw op. Toch?

Als communicator, weet ik dat het om schrijven, praten, maar ook om lezen en luisteren gaat. En als ik dat even vergeet, herinnert mijn gezin mij daaraan. Alleen daarom al heb ik jullie lief: Hannie, Bram, Jeroen en Isa!