Nederland moet ondernemender worden. Dat willen we allemaal. Maar hoe realiseren we dit in 2015?

Elke verandering begint bij de bron. In dit geval bij de opvoeding; dat zijn dus de ouders en school. In mijn omgeving klagen ouders regelmatig over hun kinderen: ze zijn slordig, hebben geen structuur en overzicht, drinken te veel en willen altijd maar dure spullen. Niets deugt, lijkt het. Zijn we onze eigen jeugd vergeten? Waren wij vroeger anders? En nog relevanter: staan deze eigenschappen een ondernemend leven in de weg?

Ook scholen hebben van alles te klagen over ‘hun’ leerlingen. Docenten jammeren over inzet en discipline, over een gebrek aan belangstelling en motivatie en over het ontbreken van enig toekomstperspectief. Daarbij baart een rapport met één of twee onvoldoendes hen al ernstige zorgen; ongeacht of daar nu een acht of negen tegenover staat. Blijkbaar gaat het niet om het unieke, individuele talent, maar om een algemeen gemiddelde.

Ook tijdens de zogenaamde tien minuten-gesprekken krijg ik vaak het idee dat er van alles mis is met onze jeugd. Terwijl we toch weten dat ondernemerschap de optelsom is van de behoefte aan vrijheid, creativiteit, plezier en waardering. Juist deze eigenschappen komen echter nauwelijks aan bod tijdens de opvoeding, thuis en op school. Zelfs op sportverenigingen hoor ik trainers en ouders flink mopperen op hun kinderen: ook daar voeren prestaties, discipline en verplichtingen de boventoon.

Als Nederland echt ondernemender wil worden, moeten we hiermee stoppen. Stoppen met regels en verplichtingen belangrijker te vinden dan vrijheid en creativiteit. Stoppen met een vier of vijf meer aandacht te geven dan een acht of een negen. Stoppen met klagen en beginnen met waarderen.
Als mijn kinderen straks van school zijn en ze weten niet wat ze willen, dan zoeken ze dat eerst maar even uit. Hebben zij daarbij hulp nodig, dan ben ik er en wijs ik hen vooral op wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ga dat lekker doen, zo is jullie vader er ook gekomen. En nog belangrijker: zo hebben Steve Jobs, Richard Branson maar ook Einstein en Cruijff de wereld verrijkt.