Nu ik op leeftijd ben, merk ik steeds vaker hoe belangrijk zelfvertrouwen is in het leven. En hoeveel mensen daar een schromelijk tekort aan hebben. Dat vind ik teleurstellend, maar vooral jammer. Want al die mensen halen er niet uit wat er in zit. Ze doen vaak niet wat ze leuk vinden, ze durven niet te zeggen wat ze denken en ze zijn vooral niet wie ze willen zijn. Hoe kun je zo leven, hoe kun je zo gelukkig zijn? Maar ook: hoe kun je zo ondernemen? Als jij geen vertrouwen hebt in jezelf, in je product of dienst, dan doet niemand toch zaken met je? De sleutel is overtuiging: weten dat je wat kunt, weten dat wie je bent, oké is. Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Wat je nodig hebt, is zelfvertrouwen. Hoe vergroot je dit? Gelukkig zijn er talloze cursussen op dit gebied en biedt ook internet een ruime keus aan zogenaamde tips, zoals “kleed jezelf goed” of “loop vastberaden” of – en dat is mijn persoonlijke favoriet – “straal zelfvertrouwen uit”. Ja, dit laatste advies doet het goed bij mensen zonder zelfvertrouwen!!!! Om te voorkomen dat u denkt: “ hij kraakt alles lekker af, maar levert zelf geen bijdrage”, doe ik u mijn suggestie: geef een ander eens een oprecht compliment. Ervaar vervolgens wat dit hem of haar doet. En… als u er dan ook een krijgt, omarm deze eens. Luister naar wat er wordt gezegd, geniet ervan en sla het op. Zelfvertrouwen begint namelijk dáár: bij de optelsom van waardering. Ik heb dit ook moeten leren. Als iemand vroeger enthousiast reageerde op mijn teksten of trainingen, dacht ik altijd dat hij of zij dit deed om mij een plezier te doen. En dat de inhoud dus in feite “ongeldig” was. Totdat ik de knop leerde omzette, begon te luisteren naar de feedback en opeens terugkerende elementen in hun bijval zag: scherp, dynamisch, helder en humoristisch. Als zoveel mensen dat ervoeren, dan moest dat … Sinds ik dit weet en mij realiseer dat ik altijd op deze natuurlijke talenten zal terugvallen, ziet mijn leven – en dus ook mijn ondernemen – er makkelijker, prettiger, maar ook lucratiever uit. Jammer dat ik daarvoor dan wel onlangs 54 ben geworden…